Kuuluisia pyöräilijöitä

Posted by admin on May 29, 2014
Urheilu

Belgialainen Eddy Merckx (lausutaan suurin piirtein ’merks’) on todennäköisesti maailman paras pyöräilijä koskaan. Ilmeisesti kukaan muu ei ole voittanut yhtä monta turnausta ja kilpailua, hän on voittanut Ranskan Ympäriajon (Tour de France) viisi kertaa: hän on yksi vain viidestä pyöräilijästä historiassa, joka on voittanut yli neljä kertaa tämän kisan.

Merckx, lempinimeltään “Cannibal” on voittanut viisi Giro d’Italia–ajoa, johon on pystynyt vain kaksi muuta pyöräilijää tähän asti: tämä tekee hänestä maailman ainoan pyöräilijän, joka on voittanut kummankin Grand Tour-kilpailun viisi kertaa, ja ikään kuin kirsikkana kakun päällä hän on myös kerran voittanut Vuelta España–ympäriajon kerran. Eddy syntyi 1945, ja kilpaili kansainvälisesti vuosina 1964–1977, vuonna 1980 hän avasi polkupyörätehtaan, joka on vieläkin yksi korkeimmalle arvostettuja kilpapyörien valmistajia. Ihan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, nuori Eddy oli komea kuin Charles Aznavour ja vuonna 1996 Belgian kuningas löi hänet paroniksi, ja silti häntä on kuvailtu vaatimattomaksi ja hiljaiseksi mieheksi.

Lance Armstrong oli maailman kuuluisin pyöräilijä, varsinkin kun hän voitti varsin vakavan syövän: vuonna 1996 hänellä todettiin kivessyöpä, joka oli levinnyt aivoihin ja keuhkoihin, ja hän joutui kemoterapian lisäksi muun muassa aivoleikkaukseen. Toivuttuaan Lance Armstrong teki menestyksekkään paluun urheilun pariin. Lance on ainoa pyöräilijä, joka on voittanut Ranskan ympäriajon seitsemän kertaa. Tietysti kun Lance jäi kiinni dopingista, ja sai elinikäisen kilpailukiellon, hänestä tuli vielä kuuluisampi, todistaen vanhan sanalaskun: ”Kunnia menee mutta maine senkun kasvaa”