Pyöräillen matkustaminen Euroopassa

Eurooppaan voi matkustaa paitsi veneellä ja lentokoneella, myös pyörällä tai jalan. Itseasiassa Suomi on osa Eurooppaa, joten mihinkään ei edes tarvitse lähteä: istut kahvipöydässä, olet jo Euroopassa. Pyöräily on joka tapauksessa hieno tapa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, paljon parempi kuin autolla ohi päristely, oli sitten kyseessä Asikkala tai Andalucia.

Melko lailla joka paikassa voi vuokrata polkupyöriä, mutta myös järjestetylle pyöräretkelle voi osallistua. Monet matkatoimistot järjestävät ratsastus-, pyöräily- ja vaellusretkiä: jos satut menemään pakettimatkalle, voit kysyä matkaoppaalta tai ehkä varata jo etukäteen, tai hotellista tai lähimmästä matkatoimistosta joka mainostaa päiväretkiä sen vieressä. Jos haluat ottaa oman pyörän mukaan lomalle, niin itseasiassa se ei ole vaikeaa eikä edes kovin kallista, useimmat lentoyhtiöt listaavat hinnan pyörän kuljetukselle nettisivuillaan.

Suosittuja pyöräilymatkakohteita on esimerkiksi Gotlanti länsinaapurissa, ja Sarkin saarella Isossa Britanniassa autoilu on kokonaan kielletty; myös muita paikkoja löytyy joihin autoilla ei ole edes asiaa, erityisesti saaria. Hydran saarella Kreikassa tai useallakin saarella Ranskan Bretagnessa saa polkea aivan rauhassa, ilman moottoriajoneuvoja jakamassa tietä: monet toki ovat niin pieniä että apostolinkyytikin riittää.

Kaikissa Euroopan maissa voi tietysti pyöräillä, mutta kannattaa hiukan miettiä maastoa ja ilmastoa. Esimerkiksi Espanjassa kannattaa ehkä jättää pitkänmatkan retket väliin kesäkuumalla, varsinkin eteläisissä maakunnissa tai Kanarian saarilla. Suosittuja kohteita löytyy luoteis-Euroopasta, esimerkiksi entisen Jugoslavian alueelta: Kroatia on suosittu kohde, samoin Makedonia.