Ranskan Ympäriajo 2014

Posted by admin on June 03, 2014
Urheilu

Vuonna 1903 aloitettu pyöräilykilpailu on maailman kuuluisin, ja se on pidetty alkamisvuodesta lähtien joka vuosi maailmansotia lukuun ottamatta. Kilpailu on useammassa osassa ajettava pitkän matkan pyöräkilpailu, joka sijoittuu enimmäkseen Ranskaan mutta joitain osia on ajettu myös naapurimaissa, myös Englannissa vaikka siinä on meri välillä (ei, kanaalin alla menevässä Eurotunnelissa ei voi pyöräillä.)

Kilpapyöräilyn huiput kaikkialta maailmasta saapuvat polkemaan Ranskan teitä, kuten maratonit, kisa kerää paljon osanottajia, joista vain osa on ammattiurheilijoita. Kilpapyöräily urheiluna on suosituinta Euroopassa, lähinnä Länsi-Euroopassa, joten väistämättä suurin osa lajin huipuista on myös niiltä seuduilta. Jos katsoo mitä vedonlyöjät ovat asiasta mieltä, Betsafe pitää todennäköisimpänä voittajana Christopher Froomea, ja hyvin lähelle pääsee Alberto Contador. Kolmosena, mutta vasta 1:8 suhteella on Vincenzo Nibali, kahdella muulla suhde on alle 1:3, ja kaikki muut laahaavat kaukana jäljessä. Tietysti muutoksia saattaa aina tulla, ja kannattaa tarkistaa uudelleen lähempänä kisojen alkua.

Froome on Keniassa syntynyt ja Etelä-Afrikassa kasvanut englantilainen pyöräilijä, joka voitti viime vuoden Ranskan Ympäriajon. Froome edustaa Iso-Britanniaa koska hänellä on vanhempien ja isovanhempien kansalaisuuden perua UK:n passi. Tänä vuonna Christopher Froome on jo ehtinyt voittaa kaksi UCI-sarjan kilpaa, Tour of Omanin ja Tour de Romandien, joka ajetaan Sveitsissä, joten ei ole ihme että hän on suosikki.

Espanjalainen Alberto Contador Velasco, joka on hänen koko nimensä espanjalaisittain, jossa henkilön äidin sukunimi on myös osa nimeä, on vuonna 1982 syntynyt ammattimainen kilpapyöräilijä, joka on yksi viidestä pyöräilijästä maailmassa joka on voittanut kaikki kolme ”Grand Tour” kilpailua. Grand Tour-nimekkeen alla ovat kolme Euroopassa ajettavaa useassa osassa ajettavaa kilpaa, Tour de France, Giro d’Italia ja Vuelta a España. Näillä on The UCI World Tour-sarjassa erityisasema, niistä saa enemmän pisteitä ja ne ovat myös ainoat kisat jotka saavat kestää yli kaksi viikkoa – UCI World Tourhan on maailman suurin miesten pyöräilyturnaus.

Italian Vincenzo Nibali ei ole voittanut Tour de Francea aiemmin, mutta kylläkin muuta kaksi Grand Tour kisaa, joten hänkin on maailman huippuja.